היבטי המיסוי והטיפול הרצוי למסחר ב-DeFi

היבטי המיסוי והטיפול הרצוי למסחר ב-DeFi

תאריך

רקע

בעשור האחרון, שוק הקריפטו עבר טרנספורמציה מהותית, המשנה את פני המסחר הפיננסי הדיגיטלי.
האפשרויות למסחר התרחבו ל-2 אזורים מרכזיים: פלטפורמות בלוקצ'יין וזירות המסחר.
בתחילת דרכו של שוק הקריפטו, זירות המסחר הציעו פתרון נגיש ונוח למשקיעים, אך הביטחון היה גם נקודת תורפה משמעותית, בהוכחה הקולנית של קריסות של פלטפורמות כמו MtGox ו-BTC-E שגרמו לאבדות כבדות למשקיעים.
בהמשך השנים, למרות תהליך התמיכה ושיפור הרגולציה, אירועים דרמטיים כמו קריסת FTX ו-Celsius הדגימו כי פרץ הביטחון שהוצג למשקיעים לא התממש במלואו.
התוצאה הייתה עידון והתבגרות של השוק, והתמקצעות בביצוע השקעות דרך פלטפורמות DeFi שמציעות מסחר מבוזר המקטין את הסיכון לפריצות ואובדן נכסים בזכות טכנולוגיות בלוקצ'יין מתקדמות.
מעבר זה משקף את ההבנה העמוקה יותר של משקיעים מתוחכמים לסיכונים ולאפשרויות שהשוק הדיגיטלי מציע, ומעיד על שינוי פרדיגמטי בגישה למסחר בקריפטו.

עולם הבלוקצ'יין מחולק ל-2 תחומים, On-Chain ו-Off-Chain.
בעוד שב- On-Chain הטרנזקציות מתבצעות ישירות על הבלוקצ'יין, מה שמעניק למשתמשים שליטה מלאה על הנכסים שלהם דרך הארנקים הדיגיטליים שלהם, ב- Off-Chain זירות המסחר משמשות כמתווכות בין המשתמשים לנכסים, כך שהמטבעות אינם נשמרים ישירות בידי המשתמשים.
ההבדל הזה יוצר סביבה בה משקיעים רבים החלו להעדיף את פלטפורמת ה- DeFi אשר מציעות פתרון לסיכוני אבטחה ואיבוד נכסים שכרוכים בזירות המסחר הרגילות, בעיקר לאור נפילת בורסות מפורסמות.

מהי פלטפורמת DeFi (Decentralized Finance)

פלטפורמות DeFi מתאפיינות בשימוש בחוזים חכמים, קודים מבוזרים שמספקים את היכולת לבצע פעולות פיננסיות מורכבות ללא הצורך בגוף מרכזי.
בשלביהם הראשונים, ניסו פלטפורמות אלו לפעול על בסיס שערי מסחר שנקבעו פנימית, תהליך שהתברר כפגיע בשקיפות ונתון למניפולציות על ידי משתמשים עם אינטרסים מסוימים. לאור האתגרים הללו, הופיעו גרסאות מתקדמות יותר של הפלטפורמות, המשתמשות באורקלים (ממשק או פרוטוקול) לשאיבת מידע מהרשת הרגילה אל הבלוקצ'יין, בדומה לתפקיד האורקלים במיתולוגיה היוונית, שהעבירו מסרים בין האלים לבני האדם.

בנוסף, נזילות הייתה בעיה מרכזית בפלטפורמות הראשוניות, שכן המשקיעים היו צריכים להפקיד את המטבעות שלהם כדי ליצור נזילות, תוך קבלת ריבית. המבנה המתמטי של החוזים החכמים, לעיתים יצר מצב שבו הנזילות לא תמיד הופנמה בצורה היעילה ביותר. פתרונות חדשניים, כמו מודל 3V של Uniswap מאפשרים למשקיעים לבחור בטווח מחירים ספציפיים להשקעה, דבר שמאפשר יעילות רבה יותר ומרכז את הנזילות באזורים בהם היא הכי נחוצה.

להלן שורה של פעולות פיננסיות נפוצות המציעות גישה חדשנית ומקיפה לניהול נכסים דיגיטליים בעולם ה-DeFi:

  1. המרה – מהוות את אחת מהפעולות הבסיסיות ביותר, כאשר המשתמשים מבצעים המרות בין מטבעות דיגיטליים שונים דרך הבלוקצ'יין, מבלי להזדקק לגוף מרכזי.
    תהליך זה מספק גמישות ונגישות מרבית למשקיעים בשוק הקריפטו.
  2. השקעה בנזילות – פלטפורמות כמו Uniswap, PanckakeSwap, Bancor מאפשרות למשתמשים להפקיד מטבעות כדי לספק נזילות למסחר, תמורת רווחים בצורת ריבית ולעיתים גם בטוקנים או ב- NFTs המייצגים את ההשקעה. פעולות אלו תורמות ליציבות השוק ומספקות תמריץ להשקעות אקטיביות.
  3. הלוואות – פלטפורמות כמו Aave או Compound מאפשרות ללוות ולהלוות מטבעות דיגיטליים באופן מבוזר, ומאפשרות למשתמשים למנף פוזיציות או להתמקם במטבע אחר ללא צורך בגוף מרכזי.
    זו דרך להרחיב את אפשרויות המסחר ולהוביל לחדשנות בשוק.
  4. מינוף – פלטפורמות כמו dYdX ו-GMX מציעות אפשרויות מסחר ממונף, אשר מאפשרות למשתמשים לפתוח פוזיציות לונג או שורט עם מנוף פיננסי, כל זאת תוך שמירה על מערכת מבוזרת ושקופה.
  5. Staking/Yield – אפשרות להשקעה ארוכת טווח במטבעות דיגיטליים או טוקנים מסוימים, כדי לצבור רווחים נוספים או לתמוך בתפעול הבלוקצ'יין.

פלטפורמות כמו SushiSwap מציעות את האפשרות לבצע Staking ישירות על הבלוקציין, תוך הצעת רווחים למשקיעים.

היבטי מיסוי:

המיסוי ותהליך הביקורת בעולם ה-DeFi מהווה אתגר משמעותי, שכן הקצב המהיר בו מתפתחת הטכנולוגיה עוקף לעיתים את היכולת לממש ולהבין את ההיבטים המיסויים המעורבים.
לא ניתן להסתמך בלבד על תוכנות חישוב אוטומטיות או על ייעוץ מס סטנדרטי, מאחר שהתקדמות הטכנולוגיה והשינויים המתמידים בשוק ה-DeFi משנים את הנוף המיסוי באופן תדיר. מה שהיה תקף ורלוונטי לפני זמן קצר עלול להפוך ללא רלוונטי מה שמחייב הבנה עמוקה וניתוח מדויק של כל פלטפורמת DeFi והפעולות שהיא מציעה.
כל כלי ופעולה בפלטפורמת ה-DeFi כגון המרה, השקעה בנזילות, הלוואת, מינוף או Staking מביאים עימם השלכות מיסוי שונות, תלויות בסוג הנכסים המעורבים ובתנאי החוזה החכם.
לדוגמא, השקעה בנזילות שבגינה מתקבל טוקן המייצג את ההשקעה, עלולה לקבל פרשנות אחרת מההיבט המיסוי מאשר מצב בו השקעה בנזילות אחרת לא תניב טוקן כזה, כשבפועל מדובר בפעולה כלכלית זהה.
כמו כן מינוף באמצעות פלטפורמה מסוימת עלול גם כן לקבל פרשנות אחרת מההיבט המיסוי לעומת מינוף בפלטפורמה אחרת, בהתאם למבנה ולפונקציות של החוזים החכמים המעורבים.
לסיכום, פעולות דומות עם אותה מהות כלכלית עלולות לקבל ניתוח ופרשנויות אחרות בין תוכנות החישוב שונות.

לכן חשוב להתייחס ברצינות ובזהירות להיבטים המיסויים המתעוררים מפעילות ב-DeFi תוך שימוש בייעוץ מקצועי שמתמחה בטכנולוגיות בלוקצ'יין ובפיננסים מבוזרים, כדי להבטיח ניהול וניתוח נכון של הפעילות וההשקעות בתחום.

מימוש רווחי DeFi לפיאט ומשיכת הכספים לחשבון הבנק:

כאמור, בעת מימוש רווחים מפעילות DeFi, המרתן לפיאט והסדרתן מול הרשויות והבנקים ותוך ביצוע חישוב נכון בתוכנות החישוב הקיימות, נדרשת הבנה מעמיקה ומומחיות רחבה, לא רק ברגולציה המתעדכנת אלא גם בביצוע ניתוח של הפעילות על הבלוק'ציין.
כל משקיע, בין אם הוא פרטי, עוסק מורשה, או חברה בע"מ, מתמודד עם הסדרה של משתנים ייחודיים למצבו, כגון אופי המסחר, השירותים שהוא מספק, וכיצד הוא משתמש במטבעות הקריפטו בחיי היומיום.

התהליך מחייב לא רק מעקב דקדקני אחרי הפעילות ותיעוד מסודר של נתיבי הכספים, אלא גם ניתוח עם מגוון תוכנות ניהול פיננסי ויצירת אסמכתאות מתאימות לכל עסקה.
ניהול זהיר ומדוקדק של התיק הפיננסי הוא מפתח חשוב להמשך הדרך הן בהסדרה מול רשות המיסים והן מול הבנקים.
כל מקרה נתון לשיקול דעת מקצועי ויכול להידרש לפתרון המותאם אישית.

פנייה לייעוץ מקצועי המתמחה בניתוח פעילות DeFi ובמיסוי של נכסים דיגיטליים היא הכרחית, כדי להבטיח שהמשקיעים יוכלו לנהל את השקעותיהם באופן המיטיב עם הדרישות החוקיות וממקסם את הפוטנציאל הפיננסי של הרווחים הנובעים מפעילות ה-DeFi.

משרדנו בעל ניסיון רב והבנה עמוקה בשוק הקריפטו וניתוח הבלוקצ'יין בפרט.
אנו מציעים ייעוץ מקצועי ומותאם אישית, המתמחה בתחום ה-DeFi, המאפשר לנצל את ההזדמנויות בשוק זה במלואן תוך עמידה בהוראות החוק.
כוחו והערך המוסף של משרדנו בתחום הקריפטו וביכולותיו להציע פתרונות מיסוי אפקטיביים, נותן ללקוחותינו את הביטחון להתקדם ולהצליח בעולם המתפתח של הקריפטו.

לפרטים נוספים ולסיוע בנושא מוזמנים ליצור קשר

אלעד נעמן יועצים.

 

מאמרים באותו נושא

מיסים על מטבעות קריפטו

מסחר והשקעה במטבעות קריפטו – ישנם מספר היבטי מס על קריפטו, שחשוב להבין: מס הכנסה קריפטו – סיווג ההכנסה כהונית או פירותית ושיעורי החיוב במס.

קרא עוד »
דילוג לתוכן