היבטי מיסוי בפולין

תאריך

יחסי ישראל- פולין

היחסים הכלכליים בין ישראל לפולין החלו להתפתח בשנות ה-80, עם חידוש הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות, והם מהווים כיום עמוד תווך מרכזי ביחסים הבילטרליים. היקף ההשקעות הישראליות בפולין מרשים, ומוערך בכ-2 מיליארד דולר. עיקר ההשקעות מתמקד בנדל"ן מניב, מלונות, מרכזי קניות ודירות מגורים, אך גם בתעשיות נוספות כגון מזון ופארמה. חלק מההשקעות מבוצעות לעיתים דרך מדינה שלישית, אך נוכחות ישראלית בולטת ניכרת בשוק הפולני.

היחסים הכלכליים בין ישראל לפולין מתפתחים בקצב מהיר, ומבוססים על השקעות נרחבות של חברות ישראליות. לצד זאת, מתקיימים שיתופי פעולה במגוון תחומים נוספים, כאשר שני הצדדים נהנים מהעמקת הקשרים הכלכליים והזדמנויות עסקיות הדדיות.

 

כלכלת פולין

המשק הפולני חווה צמיחה רצופה במשך יותר מ-20 שנה, המונעת על ידי ייצוא, צריכה פרטית והשקעות, מה שהופך אותו לאחד המשקים היציבים והחזקים במרכז ומזרח אירופה.

האינדיקטורים הכלכליים של פולין מצביעים על חוסן כלכלי, למרות האתגרים שהביאה עמה מגפת הקורונה, ולאחר מכן המלחמה באוקראינה, שהאטו את קצב ההתאוששות.

עם זאת, פולין ידועה ביכולת העמידות שלה במשברים כלכליים בעבר, ויש תקווה שהמשק הפולני יתאושש במהירות יחסית גם ממשברים אלו.

הענפים המרכזיים בתעשייה הפולנית כוללים מכונות לבנייה, ברזל ופלדה, מכרות פחם, כימיקלים, בניית אוניות, עיבוד מזון, זכוכית, משקאות וטקסטיל. תעשיות אלה מהוות מנועי צמיחה חשובים עבור הכלכלה הפולנית ומשקפות את הגיוון הכלכלי הרחב שמאפיין את המדינה.

 

 

הסכמים בין המדינות

נחתמו מספר הסכמים הדדיים בין ישראל לפולין, המשקפים את שיתוף הפעולה הכלכלי הרחב וההדוק בין המדינות:

  1. הסכם מניעת כפל מס.
  2. כתב אמנה לקידום השקעות והגנה הדדית שנחתם בשנת 1992.
  3. הסכם לשיתוף פעולה התחום התקשורת והתיירות.
  4. שיתוף פעולה בין ממשלתי.
  5. הסכם אסוציאציה בין ה- EU (שפולין חברה בו) לישראל.

 

אמנה  ה-MLI

זהו כלי חדשני שפותח על ידי ארגון ה-OECD לתיקון ושיפור האמנות הבילטרליות למניעת כפל מס. האמנה מאפשרת לקחת הוראות סטנדרטיות וליישם אותן באופן אוטומטי בכל האמנות הרלוונטיות בין מדינות החותמות, מה שמבטיח שיתוף פעולה מוגבר וקוהרנטיות בינלאומית בנושאי מיסוי.
ישראל ופולין חתמו על האמנה בשנת 2017. פולין אשררה את האמנה בשנת 2018 וישראל בשנת 2019.
כלומר, בשנת 2019 הסכם אמנת MLI נכנסה לתוקף בין המדינות.

 

 

תושבות לצרכי מס בפולין

תושבות של יחיד:

אדם ששהותו או קשריו הכלכליים והמשפחתיים נמצאים בפולין עשוי להיחשב כתושב פולין לצורכי מס, בהתאם לחוקי המס המקומיים בפולין. חשוב להכיר את שני הכללים העיקריים:

  1. קשרים כלכליים או משפחתיים.
  2. חוק 183 הימים: אדם ששהה בפולין למעלה מ-183 ימים בשנת מס אחת ייחשב גם כן כתושב פולין, לפי החוק המקומי.

לכן, ישראלי שעובר לגור בפולין עשוי להיות מסווג כתושב לצורכי מס בשתי המדינות, כלומר גם בישראל וגם בפולין. במצב כזה עלולה להיווצר תושבות כפולה, שתגרום לכך שהאדם יחויב במס בשתי המדינות על אותה הכנסה.

במקרים של תושבות כפולה, יש ליישם את אמנת המס בין ישראל לפולין, הכוללת מבחני שובר שוויון לקביעת תושבות סופית.

כדי להימנע ממיסוי כפול, חשוב לקבל יעוץ מקצועי אלו כדי להבטיח יישום נכון של הכללים ולהקטין את הסיכון לכפל מס.

תושבות של תאגיד:

החברה תחשב כתושבת מס בפולין אם מרכז הניהול שלה ממוקם בפולין, או אם היא התאגדה ונרשמה במדינה זו.

 

 

מערכת המס והמיסוי בפולין

מס הכנסה: מס פרוגרסיבי עד תקרה של 32%.

מס חברות: שיעור של 19%.

מס רווחי הון: שיעור של 19%.

מע"מ: שיעור של 5% – 23%.

מס הכנסות מדיבידנד: שיעור של 19%.
דיבידנד המחולק מחברה פולנית לחברת אחזקות מקומית או לחברה מהאיחוד האירופי יהיה פטור ממס בתנאים מסוימים.
בהתאם לאמנה בין ישראל לפולין, כאשר חברה פולנית מחלקת דיבידנדים לבעלי מניות ישראליים, חל עליה ניכוי מס במקור בשיעור שנע בין 5% ל-10%.

מס ירושה ועיזבון בפולין: שיעור מס על קבלת נכסים בירושה או במתנה, נע בין 3% ל-20%, בעיקר כאשר מדובר בנכסים הנמצאים בפולין, ולעיתים אף על נכסים מחוץ לפולין.
עם זאת, ניתן לקבל פטור ממס זה עבור נכסים המועברים לקרובי משפחה מדרגה ראשונה, בכפוף לעמידה בתנאים מסוימים.
כמו כן, ישנם פטורים נוספים ממס זה בהתאם לנסיבות ספציפיות.

מיסוי מקרקעין בפולין- פולין נחשבת למדינה ידידותית למשקיעי נדל"ן, כולל ישראלים, בזכות מדיניות מיסוי אטרקטיבית. מאז הצטרפותה לאיחוד האירופי, חקיקה מתקדמת מגנה על רוכשי נכסים ושומרת על זכויותיהם. שיעור המע"מ ברכישת נכסים עומד על 8%, ומס רווחי הון ממכירת נכסים הוא 19%, אך ניתן להימנע ממנו במכירה לאחר חמש שנים או אם התגוררו בנכס.

 

 

רילוקשיין לפולין

פולין הפכה בשנים האחרונות, ליעד פופולרי עבור אנשים המבצעים רילוקיישן לצורכי עבודה. המדינה מתאפיינת בכלכלה חזקה וצומחת, שפע של אפשרויות תעסוקה, ויוקר מחיה נמוך בהשוואה לישראל. בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, חברות הייטק רבות שהיו מבוססות באוקראינה העבירו את פעילותן לפולין, מה שהוביל לעלייה בביקוש לעובדים, לגידול בפוטנציאל העסקי, ולמדיניות ממשלתית שמעודדת השקעות של חברות זרות במדינה.

 

 

העברת כספים מישראל לפולין

העברת תשלום בין ישראלי לתושב חוץ חייבת בניכוי 25% מסך העברה מיחיד ושיעור מס חברות בגין העברה לחברה. ישנם תנאים ספציפיים בהם ניתן להמציא פטור נקודתי מניכוי מס או הקטנת הניכוי במקור.
בזכות האמנה למניעת כפל מס בין ישראל לפולין, ובהתאם לעמידה בתנאים מסוימים, ניתן להעביר תשלומים בין המדינות ללא ניכוי מס במקור וללא צורך באישור מרשות המסים.


ישויות עסקיות בפולין

בפולין קיימות מספר ישויות עסקיות שאפשר להקים בהתאם לצורכי העסק ולגודלו. הנה העיקריות שבהן:

  1. חברה באחריות מוגבלת: הצורה הנפוצה ביותר לעסקים קטנים ובינוניים בפולין. בעלי המניות אינם אחראים אישית לחובות החברה מעבר להון שהשקיעו. נדרש הון מינימלי של 5,000 זלוטי פולני, והחברה מהווה ישות משפטית עצמאית.
  2. חברה ציבורית מוגבלת במניות:
    צורה זו מיועדת בדרך כלל לחברות גדולות יותר, ובייחוד לאלה שמעוניינות להיסחר בבורסה. הון מינימלי להקמתה הוא 100,000 זלוטי.
  3. שותפות כללית:
    צורה המיועדת לעסקים קטנים ולא דורשת הון מניות מינימלי.
    זוהי שותפות שבה כל השותפים אחראים אישית לחובות העסק, ללא הגבלת אחריות.
  4. שותפות מוגבלת:
    צורה זו של שותפות כוללת לפחות שותף אחד עם אחריות בלתי מוגבלת לחובות העסק (השותף הכללי) ושותף נוסף עם אחריות מוגבלת (השותף המוגבל) ולא דורשת הון מניות מינימלי.
  5. שותפות מוגבלת במניות :
    סוג נוסף של שותפות מוגבלת שבה יש שותף כללי אחד עם אחריות בלתי מוגבלת ושאר השותפים הם בעלי מניות עם אחריות מוגבלת לגובה המניות שהם מחזיקים. נדרש הון מניות מינימלי של 50,000 זלוטי.

 

תמריצים והטבות מס בפולין

פולין מציעה מגוון תמריצים להשקעות זרות ומקומיות, במטרה לעודד צמיחה כלכלית ולמשוך השקעות בתחומים אסטרטגיים. להלן כמה מהתמריצים המרכזיים שהמדינה מספקת:

  1. תמריצי מחקר ופיתוח (R&D): החברות יכולות לנכות עד 200% מההוצאות הישירות על פעילויות R&D מההכנסה החייבת שלהן. בנוסף, קיימות קרנות ייעודיות המסייעות לפרויקטים חדשניים ומחקריים.
  2. מענקי הכשרה ותעסוקה: חברות שמשקיעות בהכשרה ופיתוח עובדים יכולות לקבל מענקים מהמדינה.
  3. סובסידיות ממשלתיות: הממשלה הפולנית מציעה מענקים לחברות המשקיעות בתחומים אסטרטגיים כמו מחקר ופיתוח, תעשייה מתקדמת, תשתיות, טכנולוגיה ירוקה ועוד. הסובסידיות כוללות מענקים כספיים על יצירת משרות, שיפור חדשנות והשקעות הון גדולות.
  4. פטור ממס מקרקעין: לעסקים כדרך של סיוע מהמדינה.

 

החלטתם להשקיע בפולין או לבצע רילוקיישן, אנו פה כדי לסייע לבניית תוכנית פעולה מתאימה.

אלעד נעמן יועצים בע"מ.

מאמרים באותו נושא

היבטי מיסוי באיחוד האמירויות

בעשור האחרון, היחסים הכלכליים בין ישראל לאיחוד האמירויות התפתחו בצורה משמעותית, והפכו להיות עמוד תווך חשוב בקשרים הבינלאומיים של שתי המדינות. חתימת הסכמים דו-צדדיים והתרחבות

קרא עוד »
דילוג לתוכן